top of page

27.5. ob 20:00 / COVID: družbene (sociološke) in ekonomske posledice epidemije

Updated: Jan 21, 2022

MODERATOR: Igor E Bergant /

GOSTI: Ali Žerdin, Tamara Pavasović Trošt, Lenart Kučić, Andreja Kodrin / ORGANIZATOR: Društvo za širitev znanja in raziskovanje v medicini

DODAJ V KOLEDAR: GOOGLE / APPLE ICAL / OUTLOOK / OUTLOOK.COM


Posledice španske gripe pred 100 leti so pustile velik pečat na dvajseta leta prejšnjega stoletja. Kakšen družbeno-ekonomski pečat utegnejo pustiti posledice pandemije virusa Sars-Cov-2 na dvajseta leta našega stoletja? To vprašanje ne zaposljuje le ekonomistov, sociologov in družboslovcev nasploh, temveč se lahko poraja tudi vsakemu od nas, ki s skrbjo zremo v negotovo prihodnost. Vabimo vas, da se 27.5. OB 20:00 NA TEM MESTU pridružite spletnemu omizju z Igorjem E Bergantom, ki bo z gosti spregovoril o družbeno-ekonomskih posledicah epidemije in z njimi povezanimi izzivi družbe za prihodnje obdobje. Udeleženci boste lahko po želji aktivno sodelovali z vprašanji in komentarji ter glasovali o izpostavljenih dilemah.


Kakšen družbeno-ekonomski pečat utegnejo pustiti posledice pandemije virusa Sars-Cov-2 na dvajseta leta našega stoletja?

Spletno omizje je namenjeno zdravstvenim delavcem, podjetnikom, strokovnjakom družbenih ved in ostalim zainteresiranim slušateljem.GOSTI:


Dr. Ali Žerdin - novinar, publicist, sociolog

Delal je kot novinar in urednik Radia Študent, za tem kot novinar in namestnik odgovornega urednika Mladine in kasneje kot urednik Dnevnikove priloge Objektiv ter odgovorni urednik Dnevnika. Od leta 2010 je zaposlen pri družbi Delo kot urednik Sobotne priloge. Leta 2012 je na ljubljanski FDV doktoriral s tezo o vplivu men­jave politične elite na omrežje ekonomske elite. Je avtor knjig Generali brez kape (1997), Omrežje moči (2012), France Bučar (2015) in Ujetniki omrežij (2018) ter soavtor večjega števila zbornikov ter razprav v strokovno-znanstvenih publikacijah. Pred kratkim je izdal knjigo MMXX: Leto nevarne bližine, ki govori prav o posledicah koronakrize na naša življenja.


Dr. Tamara Pavasović Trošt - sociologinja, ekonomistka

Magistrirala je iz političnih znanosti na ameriški univerzi Syracuse in doktorirala na Harvardu, kjer je leta 2008 kot prva sociologinja prejela nagrado za odličnost za svoje pedagoško delo. Kot raziskovalka je bila nekaj časa zaposlena tudi na univerzah v Gradcu in na Princetonu. Zasebne in profesionalne odločitve ter možnosti, ki jih je dobila z docenturo na ljubljanski ekonomski fakulteti, so jo pripeljale v Slovenijo. Danes poučuje na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, na katedri za mednarodno ekonomijo in poslovanje. V svojem znanstvenem delu se veliko ukvarja z vprašanji nacionalizma, identitetnih politik in vrednotami mladih.


Mag. Lenart Kučić - novinar

Novinar neodvisnega in neprofitnega medija podcrto.si, predavatelj in voditelj podkastov na mreži Marsowci ter sourednik spletne revije Disenz, ki se je novinarsko izpopolnjeval na londonskem Guardianu, študijsko pa na londonski univerzi Goldsmiths, kjer je magistriral. Deset let je bil novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela, raziskovalno pa se ukvarja z medijskim lastništvom in medijsko politiko. V zadnjih desetih letih se je novinarsko specializiral za spremembe, ki jih prinaša združevanje medijske, telekomunikacijske in informacijske industrije.


Dr. Andreja Kodrin - ekonomistka, direktorica Quintaum d.o.o. in TMK d.o.o.

Dr. Andreja Kodrin je direktorica podjetja Quintaum in članica Poslovnega sveta IRCAI – Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCA. Ima več kot 25 let mednarodnih izkušenj s področja strategij, managementa in investicij. Leta 2015 se je za dve leti pridružila kabinetu evropske komisarke Bulc v Bruslju, med leti 2017 in 2020 pa je bila članica Investicijskega odbora Evropskega sklada za strateške investicije v Luksemburgu, ki je znotraj EU spodbudil za več kot 630 miljard investicij. Ob tem je aktivna na področju trajnostnega razvojain razvoja novih modelov vodenja za odporno in trdoživo gospodarstvo. Za projekt Challenge:Future, ki je povezal več kot 50.000 mladih iz 213 držav je leta 2013 dobila nagrado za trajnostne in ekološke poslovne dosežke »Sustainability enterpreneurship award of Excelence«.


ORGANIZATOR:

Društvo za širitev znanja in raziskovanje v medicini že več kot deset let organizira odmevna strokovna srečanja s področja kardiologije, ki so v večji meri namenjena specialistom družinske medicine, internistom, kardiologom ter širši strokovni javnosti s področja medicine. Ob koncu vsakoletne strokovne konference društvo v sodelovanju s priznanim slovenskim novinarjem Igorje E Bergantom že tradicionalno organizira okroglo mizo, ki v nasprotju z ozkim področjem kardiologije posega tudi v polje širših družbenih tematik. Tako je društvo v preteklosti na svojih srečanjih med drugim gostilo že EU komisarko za promet in infrastrukturo, vodjo raziskav Pipistrel, priznanega vinarja M.Simčiča, vodjo razvoja Talking Tom in druge goste, ki niso povezani s področjem kardiologije. Želja društva je, da doprinese svoj delež pri povezovanju in širjenju znanj med različnimi področji znanosti.
Comments


bottom of page