top of page

Spletno omizje, 27.5. ob 20h

COVID: družbene (sociološke) in ekonomske posledice epidemije

MODERATOR:

Igor E Bergant

GOSTI:

Dr. Ali Žerdin, Dr. Tamara Pavasović Trošt, Mag. Lenart Kučić, Dr. Andreja Kodrin

Omizje1-posledice-covid

Covid: družbene (sociološke) in ekonomske posledice epidemije

Covid: družbene (sociološke) in ekonomske posledice epidemije
COVID: družbene (sociološke) in ekonomske posledice epidemije, 27.5.201

COVID: družbene (sociološke) in ekonomske posledice epidemije, 27.5.201

01:57:32
Play Video
Matjaž Bunc - 27.5.21. Omizje, Covid: družbene in ekonomske posledice epidemije

Matjaž Bunc - 27.5.21. Omizje, Covid: družbene in ekonomske posledice epidemije

01:08
Play Video
04 Violeta Bulc izjava

04 Violeta Bulc izjava

01:32
Play Video
01A OMIZJE 27 5 21 Izjave INDUSTRIJA Igor Kržan

01A OMIZJE 27 5 21 Izjave INDUSTRIJA Igor Kržan

01:47
Play Video
01B OMIZJE 27 5 21 Izjave INDUSTRIJA Igor Kastelic

01B OMIZJE 27 5 21 Izjave INDUSTRIJA Igor Kastelic

02:36
Play Video
02 MOJCA ILC Izobraževanje 2

02 MOJCA ILC Izobraževanje 2

02:11
Play Video
02B IVANA Izobraževanje 2

02B IVANA Izobraževanje 2

05:38
Play Video
03A TORUL

03A TORUL

01:41
Play Video
03B IRINA

03B IRINA

06:01
Play Video

Posledice španske gripe pred 100 leti so pustile velik pečat na dvajseta leta prejšnjega stoletja. Kakšen družbeno-ekonomski pečat utegnejo pustiti posledice pandemije virusa Sars-Cov-2 na dvajseta leta našega stoletja? To vprašanje ne zaposljuje le ekonomistov, sociologov in družboslovcev nasploh, temveč se lahko poraja tudi vsakemu od nas, ki s skrbjo zremo v negotovo prihodnost.

 

27.5. ob 20ih je na tem mestu potekalo spletnemo omizje z Igorjem E Bergantom, ki je z gosti spregovoril o družbeno-ekonomskih posledicah epidemije in z njimi povezanimi izzivi družbe za prihodnje obdobje. Na prvem video si lahko ogledate posnetek celotnega omizja z vključenimi izjavami ljudi, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi.

 

Zahvaljujemo se vsem udeležencem spletnega omizja, ki so aktivno sodelovali z vprašanji in komentarji ter glasovali o izpostavljenih dilemah.

Kakšen družbeno-ekonomski pečat utegnejo pustiti posledice pandemije virusa Sars-Cov-2 na dvajseta leta našega stoletje?

Spletno omizje je namenjeno zdravstvenim delavcem, podjetnikom, strokovnjakom družbenih ved in ostalim zainteresiranim slušateljem.

GOSTI

PREDSTAVITEV GOSTOV:

Ali Žerdin
Dr. Ali Žerdin - novinar, publicist, sociolog

Delal je kot novinar in urednik Radia Študent, za tem kot novinar in namestnik odgovornega urednika Mladine in kasneje kot urednik Dnevnikove priloge Objektiv ter odgovorni urednik Dnevnika. Od leta 2010 je zaposlen pri družbi Delo kot urednik Sobotne priloge. Leta 2012 je na ljubljanski FDV doktoriral s tezo o vplivu men­jave politične elite na omrežje ekonomske elite. Je avtor knjig Generali brez kape (1997), Omrežje moči (2012), France Bučar (2015) in Ujetniki omrežij (2018) ter soavtor večjega števila zbornikov ter razprav v strokovno-znanstvenih publikacijah. Pred kratkim je izdal knjigo MMXX: Leto nevarne bližine, ki govori prav o posledicah koronakrize na naša življenja.

Dr. Tamara Pavasović Trošt - sociologinja, ekonomistka, raziskovalka

Magistrirala je iz političnih znanosti na ameriški univerzi Syracuse in doktorirala na Harvardu, kjer je leta 2008 kot prva sociologinja prejela nagrado za odličnost za svoje pedagoško delo. Kot raziskovalka je bila nekaj časa zaposlena tudi na univerzah v Gradcu in na Princetonu. Zasebne in profesionalne odločitve ter možnosti, ki jih je dobila z docenturo na ljubljanski ekonomski fakulteti, so jo pripeljale v Slovenijo. Danes poučuje na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, na katedri za mednarodno ekonomijo in poslovanje. V svojem znanstvenem delu se veliko ukvarja z vprašanji nacionalizma, identitetnih politik in vrednotami mladih.

Mag. Lenart Kučić - novinar

Novinar neodvisnega in neprofitnega medija podcrto.si, predavatelj in voditelj podkastov na mreži Marsowci ter sourednik spletne revije Disenz, ki se je novinarsko izpopolnjeval na londonskem Guardianu, študijsko pa na londonski univerzi Goldsmiths, kjer je magistriral. Deset let je bil novinar in kolumnist Sobotne priloge Dela, raziskovalno pa se ukvarja z medijskim lastništvom in medijsko politiko. V zadnjih desetih letih se je novinarsko specializiral za spremembe, ki jih prinaša združevanje medijske, telekomunikacijske in informacijske industrije.

Dr. Andreja Kodrin - ekonomistka, direktorica Quintaum d.o.o. in TMK d.o.o.

Dr. Andreja Kodrin je direktorica podjetja Quintaum in članica Poslovnega sveta IRCAI – Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCA. Ima več kot 25 let mednarodnih izkušenj s področja strategij, managementa in investicij. Leta 2015 se je za dve leti pridružila kabinetu evropske komisarke Violete Bulc v Bruslju, med leti 2017 in 2020 pa je bila članica Investicijskega odbora Evropskega sklada za strateške investicije v Luksemburgu, ki je znotraj EU spodbudil za več kot 630 miljard investicij. Ob tem je aktivna na področju trajnostnega razvoja in razvoja novih modelov vodenja za odporno in trdoživo gospodarstvo. Za projekt Challenge:Future, ki je povezal več kot 50.000 mladih iz 213 držav je leta 2013 dobila nagrado za trajnostne in ekološke poslovne dosežke »Sustainability enterpreneurship award of Excelence«.

Tamara Pavasović Trošt
Lenart Kučić
Andreja Kodrin

ORGANIZATOR:

Drustvo_2_transparent.png

Društvo za širitev znanja in raziskovanje v medicini že več kot deset let organizira odmevna strokovna srečanja s področja kardiologije, ki so v večji meri namenjena specialistom družinske medicine, internistom, kardiologom ter širši strokovni javnosti s področja medicine. Ob koncu vsakoletne strokovne konference društvo v sodelovanju s priznanim slovenskim novinarjem Igorje E Bergantom že tradicionalno organizira okroglo mizo, ki v nasprotju z ozkim področjem kardiologije posega tudi v polje širših družbenih tematik. Tako je društvo v preteklosti na svojih srečanjih med drugim gostilo že EU komisarko za promet in infrastrukturo, vodjo raziskav Pipistrel, priznanega vinarja M.Simčiča, vodjo razvoja Talking Tom in druge goste, ki niso povezani s področjem kardiologije. Želja društva je, da doprinese svoj delež pri povezovanju in širjenju znanj med različnimi področji znanosti.

bottom of page